Dysgrafie

V minulém článku jsme si stručně charakterizovali poruchu zvanou dyslexie. Dnes na minulé téma volně navážeme další příbuznou poruchou, dysgrafií.

Zatímco dyslektik má problém s vybavováním si zvuků jednotlivých hlásek, a následně pak se čtením, dysgrafik zase s obtížemi píše. Dysgrafici mají typicky narušenou jemnou motorikum, stejně ta jako jistou oblast v mozku zodpovědnou za převádění mluvené řeči do psané. Jinými slovy, dělá jim problémy zachytit a napsat slova.

Jeden ze základních znaků dysgrafie je zkrátka a dobře škrabopis. JIní dysgrafici však mohou psát písmem připomínajícím kurzívu. Dělá jim též problém udržet řádek, psát všechny písmena stejně velká, nedělat mezi nimi přílišné nebo naopak příliš malé mezery, srovnat si text na papíře, nepřeskakovat z psacího do tiskacího písma atd.  Obvykle píší pomaleji než většina populace, v textu dělají častěji chyby, plus mají problémy dohromady přemýšlet a psát. Často nedokončí nebo vynechají slova či části slov a mají během psaní špatné držení těla, různě zkřivené zápěstí či špatně chycenou tužku.

Sama nemám s dyslexií zkušenosti, neboť jí netrpím ani já, ani nikdo z mé rodiny. Každopádně, jste-li dysgrafik, měli byste se najít v alespoň několika z výše zmíněných příznaků.

Možná jste celý život trpěli tím, že vám nešlo dost dobře psát, učitelky vám nadávaly za škaredě upravené sešity a vy se v podstatě neměli jak bránit. V takovém případě byla a stále je dost možná vaším velkým problémem dysgrafie.

V kolika symptomech jste se poznali? Sedí na vás vůbec nějaké? Podělte se s námi o své názory a zkušenosti v komentářích!

Zítra se navíc těžte na další článek ze série specifické poruchu učení. Tentokrát se budeme zabývat dysortografií! Nevíte-li, co si pod oním slovem představit, rozhodně zůstaňte s námi. V příštím článku si celou problematiku vysvětlíme.

Neváhejte nás taky kdykoli kontaktovat. Jsme tu pro vás!

Ukázka textu napsaného dítětem s dysgrafií.

Komentáře