Dyslexie

Milí čtenáři, vítejte zpět na našem blogu. Dnes, jak už jsem předeslala minule, se dozvíte základní informace o dyslexii. Pojďme tedy na to!

Dyslexie patří do skupiny specifických poruch učení. Primárně se projevuje jako porucha čtení, kdy má daný jedinec problém přiřazovat zvuky k jednotlivým písmenům abecedy a spojovat tyto zvuky do slov či větších celků, třeba i hlásek.  Na první problémy naráží dyslektik většinou již v 1. třídě ve škole, kde mu činí problém rozpoznávat písmenka abecedy, číst a hláskovat. Také obvykle disponuje menší slovní zásobou než jeho vrstevníci a obtížně se učí nová slova. Při čtení mohou dyslektici typicky prohazovat jednotlivé klásky, tedy přečíst například místo slova „židle“ něco jako „ždile“.  

Každopádně je však důležité zdůraznit, že dyslexie neovlivňuje ani zdaleka jen čtení. Její nositelé mají také velmi často problém odlišit od sebe navzájem levou a pravou stanu, zapamatovat si fakta či čísla, psát, zorganizovat si čas nebo třeba porozumět vtipům či ironii. Mohou mít také sekundární problém s gramatikou, porozuměním textu či držením tužky. Dyslexie lidem také velmi často brání najít správná slova při mluvené konverzaci nebo naopak rozumět tomu, co říká druhý.

Základem celé poruchy ovšem stále zůstává problém s přiřazováním zvuků ke hláskám. Také je nutno zdůraznit, že všechny příznaky nemusejí být ani zdaleka tolik výrazné. V mojí rodině z matčiny strany se například vyskytují všemožné poruchy učení, dyslexii nevyjímaje. Zrovna tou pak trpí můj dědeček, nejdená se však o odchylku rozvinoutou do takové míry, že by mu dělalo extrémní problémy číst nebo hláskovat. Většunou se  spíše při čtení zadrhává, má problém zpracovat slyšená slova a obtížně hledá způsob, jak se verbálně vyjádřit. Problémem s hláskováním už více netrpí, zaznamenával ho jen jako dítě.

Našli jste se v některém z výše popsaných symptomů? Přemýšlíte, zdali vy, nebo kdokoli vám blízký, náhodou netrpí dyslexií? Máte dyslexii diagnostikovanou a chcete s námi sdílet svoje zkušenosti? Určitě nám napište do komentářů!

Už teď se taky můžete těšit na zítřejší článek, tentokrát o dysgrafii!

Taktéž mě můžete kdykoliv kontaktovat na mojí e-mailovou adresu a prokonzultovat se mnou svůj problém. Jsem vám plně k dispozici!



Komentáře