Sluchová hypersenzitivita

Dnes budeme mluvit o sluchové hypersenzitivitě, tedy o další poruše spadající do naší skupiny poruch zpracovánísmyslových vjemů. Tato odchylka je dána tím, jak náš mozek zpracovává zvukové vjemy, nesouvisí tedy s kvalitou sluchu jako takového. Jednoduše řečeno pak způsobuje, že jsme přehnaně citlivý vůči zvukům z okolí.

Pojďme se společně podívat se na hlavní symptomy této poruchy.

Nejhlavnějším znakem je samotný fakt, že jsme zkrátka a dobře přecitlivělí na nejrůznější zvuky. To nám může způsobovat velké problémy, neboť nás každičký zvuk mnohdy doslova bolí. Záměrně se vyhýbáme hlučným místům, kinům, koncertům nebo diskotékám, protože se jednoduše nedovedeme vyrovnat s hlukem zde přítomným. Rozptylují nás zvuky, které ostatní ani nezaznamenají, jako je hučení elektrospotřebičů či světel nebo tikání hodin na zdi. Náhlé hlasité zvuky nás můžou rozrušit, vylekat nebo přímo bolet. Také máme sadu zvuků, které zkrátka nemůžeme vystát, jako je například štěkání psa, splachování záchodu nebo hučení vysavače. Někdy nás dokonce nahánějí strach, hlavně v čase, kdy jsme ještě menšími dětmi. Může nám způsobovat problémy sledovat televizi zaráz s ostatními lidmi, protože se nám jeví jako příliš hlasitá. Často si zakrýváme uši kvůli hluku okolo. Jako děti někdy dokonce brečíme nebo křičíme, když zaslechneme námi netolerovaný zvuk.

Všechny tyto symptomy naznačují, že trpíme zvukovou hypersenzitivitou. Pokud na sobě zpozorujeme většinu z nich, je velmi pravděpodobné, že celý život žijeme právě s touto odchylkou. Existuje pár strategií, jak se s přespříliš hlučným světem okolo vyrovnat. Můžeme nosit například špunty do uší nebo sluchátka s puštěnou hudbou, abychom tak přehlušili nebo zablokovali přicházející hluk zvenčí.

Sama mám právě sluchovou hypersenzitivitu. Celý život nemohu snést určité zvuky, jako štěkáním psa nebo zvuk vznikající, když někdo chodí po patách bez bot. Také neustále vnímám tikání hodin, hučení domácích spotřebičů a nejrůznější zvuky zvenčí. Někdy může být opravdu náročné slyšet najednou tolik zvukových vjemů, hlavně pak ve škole. Nicméně, za svých 17 let života jsem se již jistým způsobem naučila s touto poruchou pracovat a tak jednoduše patří ke mně. Často nosím špunty do uší nebo si uši zakrývám, potřebuju-li snížit hladinu hluku z prostředí. Nikdy se nestyďte nasadit si právě ony špunty nebo sluchátka kdekoli a kdykoli. Máte na to plné právo!

Podívejte se na video pod článkem, které simuluje, jaké to je být hypersenzitivní vůči zvukům. Umožní vám lépe nahlédnout do světa s touto odchylkou.

Poznali jste na sobě některé z výše sepsaných symptomů? Znáte někoho postiženého touto poruchou? Přáli byste si zodpovědět některé otázky? Napište nám do komentářů. Nezapomeňte, jsme tu jako vždy pro vás!


V tomto anglickém videu se mluví o autistických dětech. Přestože jsou u nich senzorické poruchy nejčastější, nezapomeňte, že sluchovou hypersenzitivitou může trpět každý. Poukud jí sami disponujete, zvažte sledování tohoto videa, může být pro vás příliš hlasité a stresující.

Komentáře