Pár slov na úvod

Zdravíme vás všechny na našem blogu. Rozhodly jsme se psát o duševních poruchách a vůbec o všem s tímto tématem spojeným.

Důvodů k tomu je celá řada. Prvním z nich je nejspíše fakt, že máme obě s duševními poruchami osobní, poměrně bohaté, zkušenosti. Rády bychom je s vámi sdílely, zprostředkovaly vám naše zážitky a nechali vás alespoň částečně nahlédnout do světa duševně nemocných lidí.

Dále bychom velice rády veřejnost informovaly o tom, co to duševní poruchy vůbec jsou. Zdá se nám, že povědomí lidí v této oblasti, alespoň tedy zde, v České republice, není nijak vysoké. Našimi články, specificky zaměřenými na všechny možné duševní choroby, poruchy a odchylky, bychom tak chtěli zvýšit obecné povědomí v této oblasti. Můžete se těšit na stručné popisy mnoha psychiatrických diagnóz i komplexní série článků o vybraných nemocech i odlišnostech.

Navíc se chceme pokusit zmenšit stigma, které se k duševním poruchám velmi silně váže. Rády bychom, kdybyste poznali, že duševně nemocní lidé jsou vlastně ve všem podstatném zcela stejní jako vy. Mají také zájmy, koníčky, radosti a starosti, jsou dětmi, matkami a otci, studenty, žáky, prodavači, doktory, ale v prvé řadě lidmi. Jediný rozdíl spočívá v tom, že náš mozek funguje v jistých oblastech zcela odlišně, než je tomu u zbytku populace.

To nás ovšem nečiní nijak nadřazenými či podřazenými, lepšími či horšími. Jsme prostě jiní. Lidé a jejich mozky jsou jako barvičky a každý má svoji unikátní barvu. Je to jako paleta, spektrum. My, lidé duševně nemocní, v sobě skrýváme zcela jiné barvy, než jaké v nitru nosí většina lidských bytostí. Prostě máme specificky úžasnou barvu uvnitř.

Komentáře