Vizuální hypersenzitivita

Vizuální hypersenzitivita je jednou z mnoha odchylek patřících mezi poruchy zpracování smyslových vjemů Postihuje pak konkrétně zpracování vjemů vizuálních, kdy je člověk přespříliš citlivý právě na ně. Na tomto místě bychom měli poznamenat, že naše porucha nemá co dělat s kvalitou zraku jako takového. Nejedná se prostě o lepší zrak. Naopak, problém se v tomto případě nachází v mozku, přesněji pak v interpretaci vizuálních podnětů, které do něj přicházejí.

Pokud trpíme vizuální hypersenzitivitou, můžou se u nás objevit následující symptomy.

Hlavním příznakem je přecitlivělost vůči jasným světlům a/nebo barvám, Pokud opravdu disponujeme touto odchylkou, světla nebo jisté barvy nám způsobují téměř fyzickou bolest. Díky tomu si často mneme nebo zakrýváme oči, máme je červené či vodnaté, mžouráme nebo nás dokonce bolí hlava z jasných světel či ostrých barev. Ona bolest hlavy může být způsobena také čtením, prací na počítači či sledováním televize. Velké problémy nám taktéž často působí oční kontakt, jenž je pro nás velmi nepříjemný až bolestivý. Dost možná též nemůžeme vystát umělé osvětlení nebo sluneční svit. Preferujeme tmavá místa či pokoje, vyhýbáme se pohledům do přímého světla a často si zatahujeme žaluzie či závěsy. Naši pozornost snadno odvádějí vedlejší zrakové vjemy, kupříkladu náhlé pohyby či světla na okenním parapetu. Vydržet se soustředěně dívat na to, co právě děláme, pro nás může být velmi náročné.

Pokud na sobě zaznamenáváme některé z výše zmíněných symptomů, je velmi pravděpodobné, že trpíme vizuální hypersenzitivitou. Svět je pro nás zkrátka příliš jasný. Jako výborná strategie pro minimalizaci našich problémů se však ukazuje nošení brýlí, a to buď tmavých, slunečních, máme-li problém s jasnými světly, nebo brýlí s barevnými sklíčky, pokud nám vadí určité barvné odstíny. Nestyďte se nosit brýle také vevnitř, v budovách, pokud potřebujete. Všichni máme právo cítit se pohodlně a dobře.

Sama vizuální hypersenzitivitou nedisponuji, zažila jsem si však velmi podobný stav jako nežádoucí účinek antidepresiva Zoloft, s účinnou látkou sertralin. Vím tedy, jak moc může být tato porucha nepříjemná, jak těžko se dá snášet konstantní bolet očí. Jak jsem řekla, nestyďte se nosit brýle všude, kde potřebujete. Není se ostatně za co stydět. Naše společnost by měla být přizpůsobena potřebám každého jejího člena.

Zdá se vám, že máte právě vizuální hypersenzitivitu? Znáte někoho s touto odchylkou? Chtěli byste s námi sdílet své zkušenosti? Máte nějaké otázky? Nezapomeňte napsat do komentářů pod článkem. Jako vždy, jsme tu i teď pro vás!

Brýle s barevnými sklíčky.

Komentáře

  1. My máme na oknech také žaluzie a vypadají dle mě lépe než záclony a závěsy. Objednali jsme si je z Pramos https://www.pramos.cz/okna/stinici-technika/interierove-zaluzie/ a manžel je na okna zadělal sám. Nic na tom nebylo. Víc práce mi dá je dva krát za ok umýt od prachu :-) .

    OdpovědětVymazat

Okomentovat